Nem kategorizált

Klímaváltozással kapcsolatos felmérés itthon

klímaváltozásKlímaváltozás: tízből három magyar szerint a tudósok alábecsülik a helyzet súlyosságát, valamint a többség kész a jövőben energiatakarékos elektromos eszközöket használni.

Tíz magyarból három szerint a klímaváltozást illetően ma már rosszabb a helyzet annál, mint amit a tudósok állítanak – derült ki a GfK Hungária 2007 májusában folytatott megkérdezéséből. A többség a természeti környezet megóvása érdekében leginkább a költséghatékony energiatakarékos izzókra lenne hajlandó váltani. Az autózásról a többség nem mondana le.

Egyre gyakrabban hallhatunk különböző fórumokon az utóbbi időben hazánkban is egyértelmű jeleket felmutató klímaváltozásról. A GfK Hungária Piackutató Intézet 2007 májusában 1000 főt kérdezett meg arról, mennyire tartják fenyegető veszélynek a klímaváltozást, és mit lennének hajlandóak megtenni a természeti környezet megóvása érdekében.

A megkérdezettek 47%-a szerint reális az, amit a szakértők a klímaváltozásról és annak a Föld népességére gyakorolt hatásáról mondanak. Az állítással egyetértők aránya egyre növekszik a magasabb iskolai végzettséggel és a felsőfokú végzettségűek körében közel 54% ez az arány.

A megkérdezettek 28 %-a szerint a klímaváltozást illetően már ma rosszabb a helyzet, mint amit a tudósok állítanak. A nők valamivel nagyobb arányban osztják ezt a véleményt, mint a férfiak. A Pest megyében élők körében kimagaslóan magas (41 %) az állítással egyetértők aránya. Érdekes, hogy a kisebb, 2000-5000 lakosú településeken is az országos átlagnál magasabb (közel 38 %) azoknak az aránya, akik igen súlyosnak ítélik a klímaváltozás hatásait – talán mert az időjárás szeszélyei közvetlen hatással vannak azok megélhetésére, akik mezőgazdasággal foglalkoznak.

A magyarok mintegy 11 %-a véli úgy, hogy a klímaváltozás és globális felmelegedés körül folytatott vitát nagyon eltúlozzák. Magasabb, 15 %-ot is meghaladó ez az arány a budapestiek körében.

A felmérés arról is megkérdezte az embereket, mit lennének hajlandók megtenni annak érdekében, hogy az energiafelhasználást csökkentsék.

  • A legtöbben, tízből heten készek arra, hogy a jövőben energiatakarékos izzókat használjanak.
  • Tízből hat ember arra is hajlandó, hogy az elektromos készülékeket ne hagyja készenléti, úgynevezett stand-by üzemmódban, illetve energiatakarékos háztartási készülékeket vásároljanak. Nem meglepő, hogy ezekre az „áldozatokra” legtöbben hajlandók, hisz a környezet mellett ezzel saját pénztárcájuknak is jót tesznek.
  • A fogyasztók mintegy fele részesítené vásárláskor előnyben a helyi termékeket annak érdekében, hogy azok termelés helyszínétől a végfelhasználóig történő szállítása a lehető legkevésbé szennyezze a környezetet.
  • Az autózásról már jóval kevesebben hajlandók lemondani: a megkérdezetteknek csak 27 %-a gondolja úgy, hogy egészen biztosan, vagy valószínűleg kevesebbet utazna autóval.
  • Pozitívum viszont, hogy a magyarok több mint 40%-a legalább arra hajlandó lenne, hogy kisebb szén-dioxid kibocsátású új, vagy használt autót vásároljon.

A kisebb energiafelhasználás és csökkenő széndioxid-kibocsátás érdekében egyes lépésekre biztosan, vagy valószínűleg hajlandó megkérdezettek aránya:

  • a hagyományos izzókat energiatakarékosokra cserélem: 71,4%
  • az elektromos készülékeket, mint pédául a televízió vagy a számítógép, nem hagyom készenléti módban (stand-by) bekapcsolva: 61,6%
  • új háztartási készülékeket vásárolok, amelyek kevesebb áramot fogyasztanak (mosógép, mosogatógép, hűtő): 61,3%
  • előnyben részesítem a helyi termékeket, mert ezeknél rövidebb a szállítás útja és így a szállító járművek kevésbé szennyezik a környezetet: 52,6%
  • jobb hőszigetelést alakítok ki a házamban/lakásomban: 48,7%
  • olyan (új vagy használt) autót vásárolok, amelyik kevesebbet fogyaszt és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki: 40,8%
  • kevesebbet fűtök mint korábban: 39,3%
  • új, kevesebb energiafelhasználást igénylő fűtést szereltetek a házamba/lakásomba: 31,4%
  • kevesebbet utazom autóval, mint korábban: 26,8%
  • kevesebb húst eszem, mint korábban: 20,1%
  • kevesebbet utazom repülőgéppel, mint korábban: 11,5%

(Forrás: Felmérés a klímaváltozás hatásairól 2007, GfK Hungária. A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Szomkat. Van ennek forrása? Mert így ha ezek a kijelentő mondatok igazak, akkor itt most hatalmas gazdasági fellendülés lesz. Biztos valamennyit árnyal a képen a teljes anyag, különben az a mondat, hogy „27 %-a gondolja úgy, hogy egészen biztosan, vagy valószínűleg kevesebbet utazna autóval.” azt jelentené az én értelmezésemben, hogy holnaptól, ennyivel, de legalább 10%-al kevesebb autó lenne. Esetleg valami feltételhez köti ezt, Pl tömegközlekedés javulása, légkoni a kombinón, olcsóbb bérletek, stb. Ráadásul mindenki rohan a boltokba és most vesz energiatakarékos mindent. Bizonyára árnyaltabb a kép.
    Az energiatakarékos izzók számomra meg külön sztori, de majd máskor másik bejegyzésben.

  • A forrás a GfK Hungária. Tőlük kaptam e-mail-ben, és egy-az-egyben közöltem. Megnéztem a honlapjukon (http://www.gfk.hu/), ott még nem találtam, ezért ha kéred, szívesen továbbítom.
    Az azért, hogy mit mondanak az emberek egy közvéleménykutatónak, és utána mit tesznek meg valójában, sajnos nem mindig esik ám egybe. Nekem mindig fenntartásaim vannak a piackutatásokkal. Hány embert kérdeztek meg, hogyan szelektáltak, stb. de én ilyen kritikus fajta vagyok. ;)
    Mi a baj az energiatakarékos izzókkal? Én kedvelem. Kicsit lassú, kicsit drágább, de egészen összebarátkoztunk :)

  • Szomkat,
    Megköszönöm, ha megszerzed a kutatást, vagy adsz egy kontaktok, akitől meg tudom szerezni. Akkor nem kell neked vesződni vele.
    Az izzók sztori a következő:
    Igazán a nagy teljesítmények szórt fényének megoldásához lehetne használnom, mert ott a legnagyobb a megtakarítás. Ez nálunk jellemzően a nappali, fürdő. A beizzási sebessége miatt azonban ha csak átloholok a lakáson, vagy beugrom valamiért a fürdőbe – tehát amikor jellemzően a fali ajtó melletti kapcsolót használom, nem a helyi olvasó fényét – akkor lassú.
    Az olvasáshoz a kicsit egész jók. Viszont egyenlőre lámpatestben nehezen kezelhető, mert a búrák nagy része a fali megoldásoknál még nem alkalmazkodott a megnövekedett térfogathoz.
    Azt gondolom továbbá, hogy az energiatakarékos izzók árképzése inkább a Naturhatnám Polgároknak szól jelenleg. (Irodalom itt: http://liget.grafium.hu/03_09_4.html)
    Lehet kapni néhol olcsóbban, márka nélkülit, és láttam/hallottam szegényebb negyedet külhonban, ahol mindenki ezt használta, de valóban reálisabb ára volt, nem kellett azt számolni, hogy hány óra működtetés után térül meg az ideje. Szóval itt még az árképzésen lehet szerintem kicsit enyhíteni, de értem, hogy a piac meghatároz.
    A harmadik rész amit a gondolok, hogy az energiatakarékos izzó nem késztet megtakarításra, energiatudatosságra. Nem fogyaszt annyira, tehát éjjel nappal mehet. Újra ugyan abba az illúzióban ringat, hogy bármennyit fogyaszthatunk, mjad a technlógia ad megoldást, és nem lesz gond.
    Hát ennyi röviden.

  • Murphy dolgozik… mire hazajöttem a webmail tartalma törlődött. De nem adtam fel. Végül rátaláltam a Gfk honlapján. Itt a sajtóközlemény, és mellette a kontakt is: http://www.gfk.hu/sajtokoz/articles/200706121200.htm

    Az izzók esetén egyetértek, hogy a beizzási sebesség nem támogatja a ki-, berohangálást. Egyébként a normál izzó is többet zabál a ki-, bekapcsolástól… tehát ne tessék világosban rohangálni ;)
    Az árképzésről szintén hasonlóan gondolkodunk. Azért luxus cikknek én mégsem nevezném ezeket az izzókat, ami a naturhatnám polgár jellemző válogatási megfontolása.
    A tudatosság és a technológiafejlesztés azonban szerintem egyformán fontos. A másik oldal, avagy nagyon tudatos, de a jelen technikát és azok fejlesztését figyelmen kívül hagyó emberek mit csinálnak? Kivonulnak a társadalomból? Nem hiszem, hogy aki már figyelmet és forrást szán arra, hogy ilyen izzót vegyen, az mellette abban ringatja magát, hogy akkor ez most éghet éjjel-nappal. Nem túlzás ez?

    A naturhatnám / trendiség téma kicsit komplexebb szerintem az izzónál. Megvan a veszélye a reklámnak, üres marketingnek, trendnek, hogy elvész mögötte az érték. Ez minden területen igaz. Én is félek tőle. De legalább figyelmet kap a probléma. És minél több figyelmet kap, annál több ember kaphat észbe… talán.

  • Köszönöm. Felvettem a kapcsolatot, legalábbis kezdeményeztem.
    Hej, ha tudnám mi a megoldás! A kivonulást azonban nem tartom annak. A naturhatnám/trendiség téma pedig tényleg komplexebb, de itt csak az izzókra történt a rákérdezés, nem volt szó megújuló energiaforrásokról, bioboltokról, stb kapcsolodó dolgokról. Szívesen olvasom, ha ilyen irányban is elmegy egy kicsit ez a beszélgetés/blog. Persze te írod. Én csak máséval a csalánt néha, túl nagy felelőség nélkül, mert én eltünhetek hetekre, az olvsasótábor nem csökken.

Leave a Comment