Ajánló

Earth Hour 2008

Earth hour Először egy WWF-es ismerősömtől hallottam az Earth Hour klímavédelmi kampányról. Aztán egyre többen emlegették, de még mindig nem tudom, hogy lesz-e emögött itthon valami. Pedig szerintem ismét egy egyszerű és nagyszerű megmozdulásról lehetne szó.

Hogy mi ez? 2008. március 29-én a világ legnagyobb városai, mint Koppenhága, Toronto, Chicago, Melbourne, Brisbane, Tel Aviv és Manila egyesülnek abban, hogy helyi idő szerint 20h-kor egy órára lekapcsolják a világítást. Ez lesz a „Föld Órája”, ami a világ egyik legnagyobb kihívásáról, a klímaváltozásról szól.

A Föld Órája 2007 egy Sydney-ben rendezett esemény volt. A Föld Órája 2008 pedig egy globális megmozdulás lesz. Egy egyéni akcióról szól, és arról, hogy hogyan változtathatunk együtt.

A kampány egy kérdéssel indult: Hogyan inspirálhatnánk az embereket arra, hogy tegyenek valamit a klímavédelemért?
A válasz: Kérd meg az embereket Sydney-ben, hogy kapcsolják le a villanyt egy órára.

2007. március 31-én 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást Sydney-ben egy óra hosszára – a Föld Órájára. Ez az erőfeszítés Sydney energiafogyasztását 10,2%-kal csökkentette erre az órára, ami megegyezik 48 ezer autó utakról történő eltávolításával.

Szóval? Mit csinálunk 2008. március 29-én 20h-kor?
Én lekapcsolok.

(további infó: Earth Hour)

A szerzőről

szomkat

37 hozzászólás

  • Én is regisztráltam. Sajnos, Magyarországról még mindig nagyon kevesen vagyunk… 204-en a tíz millióból.

  • Szuper! :)
    Köszi az infót az eredményről. Kicsit bele kellene húznunk…- gondolkozom.
    Még valaki? Ötlet? Csatlakozás?

  • Nem is a klímavédelemre gondoltam, hanem rám, mivel azt írtad, hogy híres lettem. :) Ugye ott mindenki, aki híres megjelenhet. :):):)

  • Én is kikapcsolok mindent az akció idejére és buzdítom erre ismerőseimet és barátaimat is. Sok sikert az akcióhoz!

  • Kedves Edina,
    Köszi, hogy csatlakoztál, és hogy hírt adtál erről! Kellemes időtöltést, míg a Bolygó lélegzik egy kicsit :)
    Szomkat

  • Ez mind nagyon szép.Alapvetően jó ötletnek tartom ezt a dolgot.De szerintem az amerikaiaknak pl alákéne írni a CO2 kibocsájtásának csökkentéséről szóló dokumentumokat ahelyett,hogy a vilanyt kapcsolgatják.Mert a chichago-i emberke is örűl,hogy lekapcsolta a vilanyt 1 órára és ezzel megmentette a földet,de aztán beül a HUMMER-jába ami 120 litert eszik százon és elugrik egy 60km-re levő szupermarketbe egy doboz tejért.

    Meg még annyit tennék,hozzá hogy azért nem kell mindent elhinni.Ezt arra értem,hogy ott van pl az a film a holnap után amibe olyanokat mondanak,hogy ha felolvad az északisarkon a jég isten tudja hány méterrel megnő a tengerek vizszintje ami az északisark esetén alapvető fizikai törvényszerűségek miatt lehetetlen.

    De én is írok majd a dologról és csatlakozok a mozgalomhoz,csak annyit mondok,hogy néhány dolog azért kicsit irónikus ezzel a golbális felmelegedéssel kapcs.

  • Kedves F.PeTi,
    Értem, mire gondolsz, de ha olvasod ezt az oldalt, akkor látod is, hogy nem csak egy figyelemfelkeltő akcióról szól a klímavédelem terén. Az Earth Hour arra való, hogy minél több ember figyelmét felkeltse. Minél többen megértsék a problémát és a tényt, hogy ez ellen mindenki tehet személyes szinten is. Ahogy minden ilyen akcióban, ebben is ott a veszély, hogy egyesek azt gondolják, ezzel „megszerezték a karmát”, és mint aki jól végezte dolgát, visszahuppannak a terepjáróba. Ahhoz azonban, hogy minél többen elgondolkozzanak, kellenek az ilyen események.
    Egyetértek. Az USÁ-nak is csatlakoznia kellene a globális (és konkrét) klímaegyezményhez. Szerintem ez meg is fog történni (de ez csak személyes megérzés). A kezdeményezés Ausztráliából indult tavaly. Azóta Balin ők is megtették a kívánt lépést.
    A „Holnapután” című filmet én magam nem is láttam, csak hallottam róla. Az elég volt ;)
    Örülök, ha Te is csatlakozol és írsz az eseményről. Pont ez a lényege. Köszi!
    Szomkat

  • Azt azért had említsem meg, hogy amig ti a sötétben fogtok kuksolni egy órát, addig a magyar erőművekben max annyi történik, hogy a ti kikapcsolt cuccaitok fogyasztását szépen leföldelik, azaz ugyan úgy pöfékelnek tovább, mert egy óráért nem fognak erőműveket leállítani, hogy utánna visszafűthessék. Még a „gyorsreagálású” tartalék gázerőművek is negyed óra alatt „melegednek be”.

  • Fantasztikus megmozdulásnak tartom a „Föld Óráját”!
    Végignézve a 2007-es videót, olyan érzelmek tódultak fel bennem, hogy a sírás fojtogatta a torkomat, és szívből örülök, hogy vannak még emberek, akik nem a pusztulását, hanem a „gyógyulását” segítik a bolygónknak, az otthonunknak!

    Éljen, az áramszünet!

    Ui: Én szívem szerint a „vízszünetet” is szükségesnek tartom, lásd: „One Water” című dokumentum film.

  • Próbálom én is terjeszteni az „igét”, minden címzettnek elküldtem, aki a címlistámban van, igaz sokukról már azt sem tudom, hogy kicsodák, de az nem számít és az IWIW üzenőfalra is kiraktam.

  • Tavaly is volt ilyen akció Mo.-n, de rövidebben.
    Egyedüli hírként MTV volt akkor itt:
    http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=181273
    Ez akkor ezt jelentette számomra: Számolok: Lakásunkban technikai kütyük (TV, Rádió, Óra, PC, stb) kb 100W. Hűtő kb 150W Világítás (3 szoba) 200 W kazán 110W összesen: 560W. Tehát valóban kb. 10000 lakás országos szinten aki kikapcsolta. ez kb 1%-a az átlagos fogyasztásnak.
    Flimo,
    Ennyit simán visszaterhel bármelyik erőmű, vagy vásárlásból is vissza lehet adni, mert ennél nagyobb mértékű az áramvásárlás. Persze lehet idén felkúszik a mérték. Remélem Szomkat ideírja a végeredményt is. Idén sajnos erre nem lesz energiám. Bár azóta nálunk a világításnál izzócserére került sor.

    Na meg itt a primer forrás is:
    http://fenntarthatofejloves.net/2007/02/02/a-tegnapi-5-perces-akcio-magyarorszagon-50-60-mw-fogyasztas-csokkenest-eredmenyezett/

  • Flimo: valószínűsítem, hogy nálam jobban értesz az erőművekhez. Én azt tudom, hogy az itthon felhasznált energia egyharmadát a lakosság fogyasztja (fűtés, vízmelegítés, főzés, világítás, házt. berendezések). Az ehhez szükséges energia előállítása során keletkező CO2 a teljes hazai közvetlen CO2 kibocsátás 29%-a. Szerintem ez a szám már megér egy ilyen figyelemfelkeltő (!) akciót. Nem gondolta senki, hogy ez az egy esemény fogja meg-/kiváltani az ország éghajlatváltozási stratégiáját.

  • Liza: köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataidat! A ‘One Water’ dokumentumfilmet nem ismerem :( Hol lehet megnézni?
    Lizi: lehetne ez az óra alkalom az újraismerkedésre is. persze gyertyafénynél vagy sötétben nem tudom, mennyire lenne hatékony :D

  • Maximálisan egyetértek a kezdeményezéssel. Flimo, válaszolva a felvetésedre, a Főkefe is először csak kamuból rakta ki a szelektív kukákat budapesten, h rá szoktassa a lakosságot, azonban pár éve már valóban szelektíven működnek. Osztott rekeszű kocsik veszik fel a hulladékot és van válogatás is a folyamat végén.

    „Nem gondolta senki, hogy ez az egy esemény fogja meg-/kiváltani az ország éghajlatváltozási stratégiáját.”

    Ami nincs is… sajnos!

  • Nem kellene ennyi szemetet termelnünk! Az előállítása energiát igényel, használat után szennyezi a környzetünket!Mert a sok felesleges csomagolóanyagot /flakont és egyebet/ dobjuk a szemétbe.

  • Remélem sokan csatlakozunk ehhez a „megmozduláshoz”! Bár a médiában semmit nem hallottam még erről! Tán ezzel kellene foglalkoziunk a sok szemét heLyett!

  • Hát Mi is lekapcsoljuk. Nem szégyenlem, de nehéz lesz biztos, átgondolva egy panellakásban nem sok mindent lehet este csinálni. Túlságosan függünk az áramtól, de ez nem tart vissza, LEKAPCSOLJUK! Majd elmegyünk sétálni.. vagy valami..

  • Kedves Vargate,
    Köszönöm a commentet!
    Nem tudom, hogy miért várt moderálásra a hozzászólásod. Valami hiba csúszott a rendszerbe, mert 1. automatikusan meg kellene jelennie, 2. ha mégsem, akkor e-mailt kellene kapnom. Ezesetben egyiks sem történt meg. Bocs!
    szomkat

  • Kedves Mindenki,
    Sajnálom, hogy ilyen megcsúszva tudok csak válaszolni, de a munkáim igencsak megviseltek az utóbbi napokban.

    Renocs: szuper, köszi! Te is győzködj!

    Kati: egyetértek. de még nagyon sok mindent tehetnénk.

    Edit: szerintem szombaton és/vagy vasárnap nem kerülik el a hírt. Pécs, Magyar Telekom, stb lesz itt még hír ;)

    Esztrenga: ez egy nagyon helyes comment volt, köszi! ajánlataim: gyertyafényes vacsora; ha Pécsett laksz, akkor akár csillagnézés; baráti beszélgetés a gyertyafénynél; romantika ;) de persze a séta is jó.

  • Tudom ez nem fog tul optimistan hangzani, meg tudom azon az allasponton kellene hogy legyek, hogy ez mennyire nagyszeru dolog. DE! Ez is csak olyan mint a karacsony, hogy egy ket napig nem utaljak egymast az emberek, utana minden megy tovabb a megszokott kerekvagasban. Nem csak olyankor kellene tenni valamit amikor valami vilagszervezet letrehoz egy programot, dehat az egyszeru embereknek ugy latszik erre van szukseguk, mert maguktol nem tudjak, mi a helyes. Sajnos. Ja es nem csak a fold napjan megengedett az hogy emberek fakat ultessenek. Szoval az en velemenyem, hogy a tobbi 364 napban is oda lehetne figyelni, mert kibaszott buszkek lehetnek magukra a nagyvarosok, hogy egy oran keresztul nem szennyezik annyira a kornyezetet, meg hogy mennyi energiat takaritanak meg, eves szinten ez egy nagy 0! Egyet ertek F.PeTi-vel ket fele ember van, az egyik akit erdekel mi tortenik a kornyezettel, a masik akit ezutan se fog. Akit eddig is erdeklt az tudja, hogy mi az a szelektiv hulladek gyujtes, hogy ne hasznaljon feleslegesen energiat ha nem muszaj (aram, auto, stb..) Akit eddig se erdekelt azt nem hiszem, hogy egy ora sotetseg meg fogja hatni. Azert jo latni, hogy vannak itt paran akiket erdekel hogy mi van ;) Sziaszok! Tovabbi kellemes napot!

  • Kedves Laza,
    értem, amit írsz, de minthogy 11 éve foglalkozom hivatásszerűen a környezet védelmével, amennyiben egyetértenék veled, akkor már régen tömeg- és öngyilkossá váltam volna. szerintem jók az ilyen akciók, mert talán néhány embert felébresztenek.szép napot!

  • Huh, most kapcsoltam be a gépet, jött ez a mail…véletlen, hogy másfél órával a kezdés előtt.
    Mostanság intenzíven foglalkoztat a környezetvédelem, ökodesign. Olvasok róla, kutatok. A probléma annyira összetett, és mindent átfogó, reménytelennek tűnő de halaszthatatlanul sürgős. Ezért vannak itt a „viták” is. És a gyökere olyan mélyen van, a lényegről, a lényegünkről akar szólni. ” KIK VAGYUNK? HONNAN JÖVÜNK? HOVÁ MEGYÜNK?”

  • Zsuzsa: jó, hogy még időben elért az az üzenet! jó kutakodást az ökodizájnhoz.

    Gergő: jó, hogy itt látlak :) köszi, hogy csatlakoztál!

  • Minden este korán fekszem, korán kelek, tv-t alig nézzek.
    Az ötlet nem rossz, de:
    Az Energia ipari tárolását kellene kitalálni,
    Energiafalókat korlátozni (melyik ország is),
    Túlzás a karácsonyi kivilágítás, a lélek meg sötét.

Leave a Comment