Ajánló

Most vagy soha! – megjelent a Market Csoport Fenntarthatósági jelentése

Szerző Vida Melinda

A magyar tulajdonú építőipari vállalatok között élenjáróként, harmadik alkalommal készítette el ESG jelentését a Market Csoport, a Planet Fanatics’ Network szakmai támogatásával. A Deloitte által auditált riportot a nemzetközileg legelterjedtebb GRI szabvány alapján állította össze a vállalatcsoport.

A Market Csoport, ahogyan épületeit, úgy vállalati működését is stabil, fenntartható alapokra kívánja helyezni. Magyarország egyik meghatározó ingatlanfejlesztő vállalatcsoportjaként célul tűzte ki, hogy az ügyfeleinek nyújtott kimagasló minőség biztosítása mellett a fenntarthatóságot is beépíti a működésébe.

A Market Csoport jelenlegi, ötéves fenntarthatósági stratégiai időszakának a felénél jár. Az eltelt időszakban a 2025-re vállalt célok közül többet is sikeresen teljesített már, öt év helyett három év alatt. Az elmúlt három év számos tapasztalattal és kihívással teli időszak volt, aminek következtében a cégcsoport folyamatosan fejlődött.

Az előrelépést lelkes munkavállalóin kívül annak is köszönheti, hogy rendelkezik egy fenntarthatósági munkacsoporttal, továbbá a LEAN-módszertan sikeres bevezetésével növeli hatékonyságát a mindennapi működésében. A BIM-menedzsment csapat, a kibővült BI-adatelemző csapat és az Innovációs Osztály közreműködésével számos sikeres fenntarthatósági projekt valósulhatott meg az elmúlt időszakban.

A stratégiai célok mentén haladva érnek el eredményeket

A Market Csoport környezetvédelmi akciócsoportot hozott létre, amely az alulról jövő kezdeményezések támogatásával dolgozik a fenntartható célok megvalósításán. 2023-ban például a munkacsoport egy teljeskörű, úgynevezett anyagtárolási jegyzőkönyvet készített, amely segíti a projektek során az anyagok helyes tárolását. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a hulladék mennyisége, hiszen kevesebb anyag ment tönkre a megfelelő tárolás eredményeként.

A Market Csoport a tehetségek vonzása és megtartása stratégiai cél mentén is jelentős előrelépést mutatott. A munkatársak képzése és fejlesztése mindig is kiemelt prioritás volt a cégcsoportnál: a munkavállalók képzési óraszáma 2023-ban már elérte a 30 óra/főt, és ezzel már közel jár a 2025-re kitűzött 32 óra/fő átlagos képzési óraszám célhoz.

A biodiverzitás védelmére tett erőfeszítései részeként a cégcsoport 2023 tavaszán 16 880 őshonos facsemetét ültetett a Pilisi Parkerdő területén. A Market Építő Zrt. önkéntes kötelezettségvállalása, hogy az 5 éves stratégiai időszakban saját költségén megduplázza a projektekre ültetett fák számát. Ebben a projektben tulajdonképpen egy klímavédelmi erdőszerkezet átalakítás valósult meg a 2,1 hektáros területen, mivel az őshonos lombhullató fafajok jobban alkalmazkodnak a helyi éghajlati viszonyokhoz.

Az adatok mutatják meg a valódi előrelépést

A fenntarthatósági célok mentén számos mutató esetében sikerült javulást elérni a 2019-es bázisévhez képest:

  • a bevételarányos ÜHG (üvegházhatású gázok) intenzitási mutató 37,5 %-kal csökkent,
  • a villamosenergia-felhasználásból eredő ÜHG-kibocsátás 24 %-kal csökkent,
  • a kommunális vízhasználás 70 %-kal csökkent;
  • az összhulladék mennyisége 39 %-kal csökkent.

Komoly pozitív visszaigazolás a vállalat számára, hogy az idei évben a Market Építő Zrt. nem csak felkerült a HVG és Planet Fanatics’ Network közös ESG TOP 40-es listájára, hanem díjazásban is részesült, hiszen környezeti kategóriában 3. helyezést sikerült elérnie.

Az, hogy a vállalatcsoport éppen ebben a kategóriában kaphatott elismerést, többek között annak köszönhető, hogy a 2020-as ESG-felmérése eredményei alapján a társadalmi és átláthatósági tényezőkön túl a környezeti hatásokkal is elkezdett stratégiai szinten foglalkozni.

A Market Építő Zrt. már tavaly is helyett kapott ezen a listán a legjobb 10 között, viszont folyamatos törekvéseit és erőfeszítéseit jól mutatja, hogy a környezeti kategóriában a tavalyi 9. helyről idén már sikerült feljutniuk a dobogóra.

„Büszke vagyok rá, hogy a Market Csoport mérnöki tudásán és szakmai elkötelezettségén kívül már nem csak átláthatóságával, szociális érzékenységével, hanem környezettudatosságával is mintát nyújt a magyar és regionális építőipari cégek számára. Mindezért köszönettel tartozom vezetőtársaimnak, és az ESG területekkel közvetlenül vagy közvetve foglalkozó munkatársainknak, valamint a cégcsoport összes dolgozójának” – mondta Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Büszkék vagyunk rá, hogy fenntarthatósági tanácsadóként közreműködhettünk a Market Csoport fenntarthatósági stratégiájának megalkotásában, annak koordinálásában, valamint, hogy az idei évben már 3. alkalommal nyújthattunk szakmai támogatást a vállalatcsoport fenntarthatósági jelentésének elkészítésében és a kapcsolódó audit folyamatban.

A mai napon megjelent Fenntarthatósági jelentés, valamint a főbb eredményekre koncentráló kivonat már elérhető a Market Csoport weboldalán.
Fenntarthatósági jelentés 2023 | Kivonat

Megjelent a Market Csoport 2023. évi Fenntarthatósági jelentése.
A Market Csoport publikálta 2023. évi eredményeit összefoglaló Fenntarthatósági Jelentését, ami már elérhető a vállalat weboldalán. A vállalat fenntarthatósági tevékenységeit, főbb eredményeit, valamint 2021-2025 között érvényben lévő Fenntarthatósági stratégia fő célkitűzéseit, fókuszterületeit is ismertettük a jelentésben.A korábbi jelentésekhez hasonlóan, idén is a Global Reporting Initiative (GRI – Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) irányelvei kerültek alkalmazásra, megfelelve ezáltal annak az alapelvnek, hogy a jelentések legyenek az átláthatóság és nemzetközi szintű összehasonlíthatóság alapjai. A 2023-as évi Fenntarthatósági Jelentés a GRI 2021 Szabványnak megfelelően készült. A hitelesség érdekében a jelentés független, harmadik fél által auditálásra került.
Amennyiben az Ön cége is fenntarthatósági jelentés kiadását tervezi, szeretne felkészülni a hazai ESG törvény, valamint a nemzetközi szabályozások alapján a kapcsolódó ESG beszámolási és jelentéskészítési kötelezettségekre, vagy fenntarthatósági stratégiát szeretne, a Planet Fanatics’ Network csapata szakmai támogatást nyújt az előkészületekben, az adatgyűjtésben, illetve végig kíséri vállalatukat a teljes folyamaton.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment