Ember

Ismét egy nappal előbb a túllövés napja :(

Szerző Ónodi Vanda

Az emberiség fogyasztása évről évre növekszik, amivel a Föld erőforrásainak egyre nagyobb igénybevétele jár. A növekvő igényt azonban a Föld nem tudja biztosítani, az emberiség az elmúlt évtizedekben több erőforrást fogyaszt, mint azt regenerálni tudná számára a bolygó.

A túllövés napja azt a napot jelöli meg, amikor túllépjük a Föld ellátó képességének határát az adott évre. A dátum után eső napok már mind túlfogyasztást jelentenek a Föld számára amit nem tud hosszú távon fenntartani. 

A fogyasztás fenntarthatatlanságára figyelmet felhívó kezdeményezés, a globális túllövés napja egyre hamarabb jön el az évben, ahogy az emberek fogyasztása, a Föld kihasználtsága egyre jobban nő. A Global Footprint Network minden évben június 5-én, a Környezetvédelem világnapján jelenti be, hogy mikorra esik a globális túllövés napja. 2024-ben augusztus 1-re.

14 évvel ezelőtt, amikor hírt adtunk a globális túllövés napjáról, akkor még augusztus 21-re esett ez a fordulópont.

Ennél is fájóbb, hogy Magyarország esetében a túlfogyasztás napja idén május 25-re esett, akárcsak Görögország esetében. 2024-ben elsőként Qatar használta fel a neki járó erőforrásokat, február 11. óta hitelez neki a bolygó. A lista pozitív végén pedig Ekvádor és Indonézia áll, akik csak november 24-én érik el a túllövést.

A napot a York University egyetem adatai alapján adják ki. Idén a szökőév miatt 366 nappal számolva a következő képlet segítségével határozták meg a napot: a föld biokapacitását osztották el az emberiség ökológiai lábnyomával az adott évben és utána ezt szorozták meg az év napjainak számával (ami idén a szökőév miatt 366). Ennek eredményeként kapták meg, hogy az év mely napjára fog esni a globális túllövés napja.

Az évek folyamán fokozatosan zsugorodik az évnek azon szakasza, ami nem esik a túlfogyasztás napja után, az egyetlen javulást amelyet az ábrán láthatunk a pandémia alatti lezárások okozták. 2020-ban a járvány által keletkezett visszafogottabb fogyasztás által látható egy kitérés, de ez a tendenciát ez nem befolyásolta.

2024-ben már 1,75-ször nagyobb Földre lenne szükség a jelenlegi éves globális erőforrás fogyasztásunk fenntartására.

A túllövés napjával kapcsolatban az emberiség fenntarthatóbb fogyasztásának népszerűsítésére egy #movethedate nevű kampányt is indítottak. Itt térképen lehet megnézni a különböző környezettudatossági projekteket, melyeknek az a célja, hogy megosszák a projektdizájnokat és felgyorsítsák a projektek megvalósulását az egész világon.

A szerzőről

Ónodi Vanda

Leave a Comment