Ember

A bajnokok megvalósításai

Szerző szomkat

„Soha ne kételkedj abban, hogy egy gondolatokkal teli, elkötelezett emberekből álló kis csoport megváltoztathatja a világot. Valójában csak ők képesek erre.” (Margaret Mead)

Tavaly (és idén is) részese lehettem az E.ON Föld bajnokai programnak, ami a zsűrizéstől a díjátadóig tartott.

Az E.ON 14 nyertes pályázat részére összesen 25 millió forintott osztott ki az iskolák és óvodák között. Csaknem 400 közösség nevezett a felhívásra.A nyertes projekteket a szakmai zsűri és a közönség választotta ki, az E.ON pedig megígérte, hogy végigkíséri és bemutatja azok megvalósulását.

Már a pályázatok olvasásakor azt vártam, hogy láthassam, amikor egyik-másik projekt valóban szárba szökik. Most, hogy a második éves zsűrizésen is túlvagyunk, és a szervezők a díjátadóra készülnek, folyamatosan készülnek a filmek is a tavaly nyertesek projektjeiről. Ezek közül szemezgettem kategóriánként egyet-egyet.

Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda

A pályázat a fenntartható közlekedés témája köré építette a programokat: „Gyere kerékpárral az óvodába”; „Tiszta levegő napok”; „Majd a nagyszülő elkísér”. A kihívások és a pecsétgyűjtés mellett a közösség bevonása az egyik legfontosabb eleme a programnak, mely nemcsak a szülőket, hanem a nagyszülőket is együttműködésre sarkallja.
Mára már sok ovis autó nélkül, két keréken megy óvodába péntekenként. Ilyenkor megtelik az óvoda előtere rollerekkel, kismotorokkal, futóbiciklikkel és a két „viszikli” is felbukkan.

DNRE Immanuel Otthon és Iskola, Debrecen

A fogyatékos tanulókkal foglalkozó intézmény egy, a pedagógiai programjukba illeszkedő programmal pályázott, amelynek keretében egy kiskert gondozását és papírbrikettek készítését tervezték – az utóbbi szociális célokat is szolgál. A programok a közösségfejlesztő és társadalmi hatása mellett a tanulók manuális képességeire is fejlesztő hatással lehetnek.

BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum 

Az „Act Local! Green Startup Challenge” nevű pályázatban az intézmény és diákjai egy 3 fordulós országos versenyt szerveztek a környezeti fenntarthatóság és zöld vállalkozás témákkal, és mentorprogramot alakítottak ki a felkészítő pedagógusok számára. A program segít, hogy a diákok megértsék a fenntartható életmód és az üzleti lehetőségek közötti kapcsolatot. Ami pedig a legizgalmasabb ebben a programban, hogy azt a diákok találták ki és menedzselték, ahogy a pályázatot is.

Ahogy azt anno a „Túlélni a fenntarthatóságot” minisorozatban is írtam, több száz millió ember közössége vagyunk. Ünnepeljük meg egymás eredményét! Érezzünk együtt a nehéz ügyekben, és emlékeztessük egymást, hogy miért is csináljuk ezt! A változtatók közösségeként egymást erősítjük. Ezért is tartom fontosnak ezt a programot.

Ha a többi elkészült filmet is megnéznéd, akkor az E.ON Föld bajnokai nyertesek oldalán megteheted. Folyamatosan töltődnek a videók. Inspirációnak és lélekemelőnek is jó program :)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment