Megélés

„Nagy álmom, hogy legyen egy farmom, ahol állatokkal foglalkozok”

Szerző Vida Melinda

Ismerd meg a Planet Fanatics’ Network csapatának legújabb tagját, Nagy Noémit, aki gyakornokként csatlakozott hozzánk.

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?

Tanár néni, űrhajós vagy állatgondozó. A tanári ambícióim még most is megvannak, szívesen oktatnék később egyetemen. Emellett nagy álmom, hogy legyen egy farmom, ahol állatokkal foglalkozok.

Mi volt az a meghatározó élmény, ami ahhoz vezetett, hogy fenntarthatóság lett a hivatásod?

Évről évre megdöbbentő látni, hogy hazánkban milyen nagymértékben változik az időjárás és egyre szélsőségesebbé válnak a körülmények. Szeretnék tenni annak érdekében, hogy a jövő nemzedékek számára is élhető legyen a Földünk. Ezen a téren kapóra jön a jogi egyetem, ugyanis számos nemzetközi és hazai jogszabály épül a környezetvédelem köré.

Mióta foglalkozol a témával?

Egészen általános iskolás koromig vissza tudnám vezetni az érdeklődést, amit az egyik tanáromnak köszönhetek. A természetjárások mellett rendszeresen vitt bennünket Víz Világnapi versenyekre. Ezen kívül számtalan alkalommal felhívta a figyelmünket a globális felmelegedés veszélyeire.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

Idén tavasszal lehetőségem nyílt két cikket készíteni egy online jogi folyóirat gyakornoki programja keretében. A szövegek hosszas kutatómunka gyümölcseként születtek meg és csak még jobban megerősítették bennem, hogy szeretnék tovább foglalkozni az írással.

Mi a következő szakmai célkitűzésed?

Főként a diplomamunkával fogok időt tölteni a következő egy évben. Egyre erősebb bennem az elhatározás, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos témából szeretném írni. Az uniós szabályozások és joggyakorlat rendszere szerintem kifejezetten érdekes és sokrétű, elképzelhető, hogy azt vizsgálom meg közelebbről.

Magánemberként mit teszel a fenntarthatóságért?

A családunkban adogatjuk egymásnak a ruhákat, illetve nagyon szeretek használtruha boltokban vásárolni, rengeteg az egyedi darab. Továbbá szelektíven gyűjtöm a hulladékot, bevásárlásokhoz vászontáskát viszek. Az egyetemen pár éve már tabletet használok a jegyzeteléshez.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?

Itt nem feltétlenül elért eredményre gondolok, hanem azokra, akik hatalmas pluszt adnak az életemhez és jelentős szerepük van a jellemfejlődésemben. Ők pedig a szüleim. A kitartásuk, önzetlenségük a mai napig példaként áll előttem.

Mi az a három dolog, amit a barátaid mondanának rólad?

Egyik az, hogy folyamatosan nevetek mindenen, igyekszem pozitív oldalról megközelíteni a dolgokat. Másik, hogy gyakran halkan beszélek, viszont ebben tinédzser korom óta sokat fejlődtem. A harmadik dolog, hogy akármikor találkozunk, mindig éppen valami új projekten töröm a fejem, szeretem a változatosságot az életemben.

Melyik a 3 legrosszabb tulajdonságod?

Régi rossz szokásom, hogy az utolsó pillanatra hagyom az összekészülést, ami sokszor vezet elkésésekhez. Másrészt hajlamos vagyok túlvállalni magam, állandóan feszegetem a határaimat. Végül az önbizalom hiánya az, amin még dolgoznom kell.

Mi az, ami igazán kikapcsol?

Mindenképpen a zenét mondanám. Negyedikes koromtól zongorázom, így a klasszikus zene sokáig átszőtte a mindennapjaimat. Tanuláshoz, takarításhoz vagy akár főzéshez energikus mixeket szoktam hallgatni. Rengeteget segít a motiváció és az adott feladatra összpontosítás terén.

Noémi, üdv a planetfanatikusok között. A csapat többi tagjának bemutatkozói itt olvashatók.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment