Megélés

„Nagyon örülök, hogy a tanulmányaimhoz kapcsolódó területen tudok elkezdeni dolgozni.”

Szerző Vida Melinda

Ismerd meg a Planet Fanatics’ Network csapatának legújabb tagját, Vasók Ritát, aki junior fenntarthatósági munkatársként csatlakozott hozzánk.

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?

Az óvodai és általános iskolai farsangokon sosem öltöztem be hercegnőnek, tündérnek vagy barbienak, ehelyett voltam napraforgó, margaréta, medúza és keresztespók is. Valahogy sosem vonzottak az igazán lányosnak számító pályák, inkább cukrász és tanár szerettem volna lenni gyerekkoromban, majd később a nyomozói pálya vált izgalmassá számomra, de ezt az irányt is elvetettem végül.

Mi volt az a meghatározó élmény, ami ahhoz vezetett, hogy fenntarthatóság lett a hivatásod?

Az egyik magyarországi fesztiválon találkoztam egy céggel, akik többek között reklám molinók újrafelhasználásával készítenek táskát, tolltartót és neszesszert. Ez annyira megtetszett, hogy a szakdolgozatomban is helyet kaptak a tevékenységüknek köszönhetően. Ekkor talán még kevésbé volt a hétköznapjaink része a fenntarthatóság, így a diploma megszerzése után azt gondoltam, hogy érdemes lenne ezzel a területtel foglalkozni, mert valószínűleg sok izgalmas kihívást fog magában rejteni.

Mióta foglalkozol a témával?

Ahogy az előző kérdésben említettem, már a szakdolgozatom is a fenntarthatóság, pontosabban a fast fashion és a körforgásos gazdaság tematikája köré épült. Annyira izgalmas volt, hogy a BME-n Regionális és környezeti gazdaságtan szakon folytattam a mesterképzést.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

A diplomamunkámat tartom a legnagyobb sikernek jelenleg, amelyet egy számomra érdekes témakörből írtam, a budapesti kerületeket hasonlítottam össze fenntarthatósági és klímaadaptációs stratégiájuk alapján, amelyekhez különböző, kerületspecifikus dokumentumokat használtam, majd egy összehasonlító mátrixot készítettem a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Ezt a modellt továbbfejlesztve és alapul véve, a kerületek pontosabb célokra tudnának törekedni és a döntés- és stratégiaalkotásuk során is fel tudnák használni.

Mi a következő szakmai célkitűzésed?

A jövőben a Planet Fanatics’ Network segítségével szeretnék minél nagyobb tapasztalatra szert tenni és alaposan beleásni magamat a fenntarthatóság tág témakörébe és megismerkedni a különböző stratégiák, jelentések és szabványok világával. Továbbá, szeretnék ESG tanácsadóvá válni.

Magánemberként mit teszel a fenntarthatóságért?

Próbálok beiktatni húsmentes napokat, amikor a nap folyamán csak zöldséget fogyasztok. Szeretek másodkézből, egyedi ruhadarabokat vásárolni és inkább spórolok egy magyar tervezői darabra, minthogy fast fashion ruhát vásároljak. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem generálok fölöslegesen hulladékot, illetve a zöldségeket és a gyümölcsöket vászonzsákba csomagolom a boltokban. Próbálok mindent elektronikusan intézni, mellőzve a papír használatát és a nyomtatást. A mindennapokban tömegközlekedek vagy néha bubizok.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?

Először arra, hogy felvettek abba a gimibe, ahová mindig is szerettem volna járni és így el tudtam kezdeni spanyolt tanulni. Majd ugyanilyen mérföldkő volt az is, hogy bekerültem arra az alapszakra, ahová szerettem volna járni. Továbbá büszke vagyok arra is, hogy az érdeklődési körömnek és a kitűzött céljaimnak megfelelő mesterképzési szakra rátaláltam, majd felvételt is nyertem ide. Nagyon örülök, hogy lehetőségem adódott, hogy a tanulmányaimhoz kapcsolódó területen tudtam elkezdeni dolgozni.
Persze ezeken kívül büszke vagyok a számomra fontos emberekre, akik körülvesznek, úgy, mint a családom, a barátom és a barátaim, és természetesen a két kutyámra is.

Mi az a három dolog, amit a barátaid mondanának rólad?

Céltudatos, megfontolt, kreatív (imádok kézműveskedni és felújítani, átalakítani tárgyakat)

Melyik a 3 legrosszabb tulajdonságod?

Türelmetlen és kissé kritikus vagyok, illetve nehezen hozok döntéseket

Mi az, ami igazán kikapcsol?

Szeretek a szabadban lenni, biciklizni és a barátaimmal találkozni, összeülni és társasozni, illetve szeretem kreatívan eltölteni a szabadidőmet: festegetni és kerámiázni szoktam. Sütni és főzni is szeretek.

Rita, üdv a planetfanatikusok között. A csapat többi tagjának bemutatkozói itt olvashatók.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment