Ajánló

Elkészült a Bátor Tábor második Fenntarthatósági jelentése

Szerző Vida Melinda

Új napkollektoros rendszerek, saját termelésű megújuló energia, 5 év alatt felére csökkenő üvegházhatású gázkibocsátás. Hiszen a fenntarthatóság és az értékteremtés kéz a kézben jár.

Második alkalommal készítette el Fenntarthatósági jelentését a Bátor Tábor Alapítvány, a Planet Fanatics’ Network Kft. együttműködésével. Az Alapítvány célja, hogy átfogó képet adjanak a fenntarthatósággal kapcsolatos céljaikról és eddig elért eredményeikről. A Bátor Tábor Alapítvány továbbra is azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig elérik a klímasemlegességet.

A Bátor Tábornál 23 éve dolgoznak azon, hogy nonprofit alapon társadalmi értéket teremtsenek. A szervezet programjai által évről évre egyre több olyan gyermeknek és családnak segítenek, akik súlyos vagy krónikus betegséggel küzdenek. Az elmúlt években új programokat fejlesztettek, így a tábor mellett már iskolákban, kórházakban és az online térben is támogatják a betegséggel élő gyerekeket és környezetüket. Hisznek abban, hogy a fenntartható működés kéz a kézben jár az értékteremtéssel.

A hazai civil szféra meghatározó szervezeteként nemcsak a társadalmi fenntarthatóságra, de környezeti hatásaik csökkentésére is hangsúlyt fektetnek az Alapítvány munkatársai. Ezért az első Fenntarthatósági jelentésükben elköteleződtek a környezet védelme iránt. A 2022-ben elfogadott környezeti célkitűzéseik egyik fő fókusza a klímavédelem: azt az ambiciózus célt tűzte ki a szervezet, hogy 2030-ra a Bátor Tábor Alapítvány karbonsemlegessé válik.

Ennek érdekében vállalták

  • a szén-dioxid-kibocsátásuk további csökkentését,
  • a megújuló/zöldenergia használatának növelését,
  • ingatlanjaik energiahatékonyságának növelését,
  • a gépjárműpark üzemanyag-felhasználásának csökkentését,
  • a járműpark lecserélését elektromos gépjárművekre.

A környezeti fenntarthatóságra gyakorolt pozitív hatásuk már rövidtávon is látszódik. 2019-hez képest sikerült a felére – közel 40 tonna CO2e-ről 18 tonna CO2e-re – csökkenteni a szervezet ÜHG-kibocsátását. Mindeközben a programjaikkal – köszönhetően a megújult programstruktúrnak – kétszer annyi gyereket, szülőt, testvért, illetve osztálytársat érnek el napjainkban, mint 2019-ben.

Az Alapítvány tevékenysége az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) közül többhöz is hozzájárul. Kiemelten teljesít a szervezet az Egészség és jóllét (SDG 3), valamint az Egyenlőtlenségek csökkentése (SDG 10) célkitűzések terén. Egyrészt javítják a társadalom mentális jóllétét, másrészt hozzájárulnak az egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Népszerűsítik az adakozás és az önkéntesség kultúráját, mellyel támogatják a társadalmi szolidaritás erősödését és a vagyoni újraelosztást országunkban – hiszen enélkül nincs esélyegyenlőség.

A kitűzött fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében

  • 2023-ban a gyerekszállások és a főépület is új napkollektoros rendszert kapott a táborban,
  • a programosépület és az önkéntesszállások napkollektorrendszerét pedig felújították,
  • 2022-től saját termelésű megújuló energiát is használnak hatvani táborhelyükön, ami 2023-ban fedezte a budapesti iroda energiaigényét,
  • tevékenységüket emellett folyamatosan felülvizsgálják, hogy további lépésekkel tegyék fenntarthatóbbá a működésüket.

A Bátor Tábor Alapítvány második Fenntarthatósági jelentése itt érhető el.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment