Föld

Minden ötödik műanyag szemét égetőben vagy a természetben végzi!

Szerző Vida Melinda

Globálisan mintegy 1,5 milliárdan nem férnek hozzá megfelelő szemétszállítási szolgáltatáshoz, ezáltal az általuk termelt műanyaghulladék komoly terhelést jelent a környezetre.

Miközben Magyarországon a nyár egyik meghatározó témája volt a műanyag palackok visszaváltása és az Európai Unió tagjaként ránk is számtalan szabályozás vonatkozik úgy az egyszerhasználatos műanyagok, mint a műanyagcsomagolások kezelésére, ez viszont sajnos még a világ számos pontján nem ilyen szabályozott folyamat, vegyük példaként Nigériát, Indonéziát vagy Indiát.

A napokban közzétett elemzés alapján világszinten 1,5 milliárd ember számára nem biztosított a megfelelő minőségű hulladékkezelés és szemétszállítás, így az általuk termelt műanyaghulladék, ami a globális műanyaghulladék egy ötöde, vagy a természetben végzi, vagy elégetik.

„A hulladékgyűjtés hiánya az, ami a legnagyobb mértékben hozzájárul a globális műanyaszennyezési problémához.” – mondta a kutatás vezetője.

Az egyetemi kutatók arra a következtetésre jutottak méréseik és becsléseik alapján, hogy évente mintegy 52,1 millió tonna műanyaghulladék szennyezi tovább a Földet vagy a levegőt, mindez főképp a szegényebb országokban zajlik. A felgyülemlett műanyag hulladékoktól az emberek égetéssel próbálnak szabadulni, otthon, utcákon vagy szeméttelepeken. Ami pedig megmarad, hozzávetőlegesen a termelt hulladék 43%-a, az pedig a környezetben marad.

Az égetés viszont nem megoldás. Nem csupán az üvegházhatású gázkibocsátás miatt, de egészségkárosító hatása miatt is kerülendő.

Forrás: New Scientist – A fifth of the world’s plastic garbage is either burned or littered
Korábbi cikkünk a témában: A műanyag kihívásai és szabályozói intézkedések

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment