Föld Gazdaság

Megkezdte működését a szihalmi naperőmű

Szerző Vida Melinda

Átadásra került Magyarország legnagyobb teljesítményű naperőműve, mely kulcsfontosságú mérföldkő hazánk zöldenergia termelésében és ellátásában.

A Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében szeptember 10-én átadták hazánk legmodernebb és legnagyobb teljesítményű naperőművét Szihalmon.

A szihalmi naperőművet kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy a hazai vállalatoknak biztosítsanak zöldáramot, így segítve a zöld átállást.

A naperőműhöz kapcsolódó szolgáltatáscsomag (Green Cloud) a hosszú távú zöldáram-ellátás gyakorlatát (például PPA) innovatív módon újraalkotja; a vállalatok energia igényeire szabva mindenkor biztosítja az áramellátást. A szihalmi naperőmű Magyarország legmodernebb megújuló erőműveként kezdte meg működését; valós idejű időjárási adatok alapján adaptív vezérléssel képes az időjárási viszonyoknak megfelelően változtatni a panel dőlésszögét és tájolását. A magyar vállalatok itthon megtermelt tiszta energiát vásárolhatnak, ezzel akár száz százalékosan csökkenthetik a karbonkibocsátásukat.

“A vállalatoknak hosszú távú, fenntartható és zöld megoldásokban kell gondolkodniuk, amelyek egyben komplex kockázati döntések is. Ma Magyarországon a cégek számára többek között a szihalmi naperőműre alapozott Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatás csomagban elérhető zöldenergia-ellátás a legjobb és leginkább testreszabható megoldás” – mondta el az ünnepélyes átadón Mécs Imre, a Green Cloud társtulajdonosa, a Solar Markt Csoport elnöke.

Szihalmi naperőmű számokban

A szihalmi már az ötödik, Solar Markt által átadott naperőmű, amely önmagában 24 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását teszi lehetővé a vállalatok számára.
A most átadott naperőmű

  • 86 hektáron terül el (121 db focipálya).
  • 104 550 db napelemet foglal magába.
  • 18 500 db cölöp,
  • 2 400 tonna szerkezet (Nextracker napkövetős tartószerkezet),
  • 80 km kábel,
  • és 8,8 km kerítés felhasználásával épült fel.
  • éves termelése 101 600 MWh (45 000 háztartás éves villamosenergia fogyasztása).

Az ünnepélyes megnyitón a Solar Markt képviseletében felszólalók arra is kitértek, hogy már tervezik a soron következő erőmű építését.

Planet Fanatics szerepe a Green Cloud projektben

A Green Cloud dekarbonizációs csomag keretében a Planet Fanatics elkészíti a vállalat szén-dioxid kibocsátási leltárát, ami a 0. lépés ahhoz, hogy egy szervezet felmérje a jelen helyzetét és felfedezze a problémás területeket, valamint a rövid-, közép- és hosszútávon bevezethető kibocsátás-csökkentést eredményező fejlesztéseket.

A tanácsadói szolgátatás részeként a belső működés és a kibocsátás feltérképezése mellett a vállalat érdekelt feleinek igényei is felmérésre kerülnek egy klímaelvárásokon alapuló stakeholder-kutatás keretében, hogy a jövőben klímavédelmi céljait a vállalat már induláskor összehangolhassa a tulajdonosi kör, az ügyfelek és munkatársak, partnerek és egyéb stakeholderei igényeivel.

Célunk, hogy támogatásunkkal a szén-dioxid kibocsátási leltár és a stakeholder felmérés alapján a vállalkozások valós hatást jelentő célokat alakítsanak ki az ÜHG minimalizálásra, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra.

Green Cloud

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba. Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek közvetlen, hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, ún. Power Purchase Agreementet (PPA) írnak alá a termelővel és egy részleges ellátási szerződést a kereskedővel, így pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást kapnak hosszú távra.

A szolgáltatáscsomagban nyújtott zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál, miközben jelentős mértékben hozzájárul a vállalatok dekarbonizációs- és klímacéljainak eléréséhez és pénzügyileg is kiszámítható, hosszú távú, biztonságos ellátást biztosít.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment