Föld Gazdaság

2027-től megkezdődik a kötelező napelem telepítés

Szerző Vida Melinda

Hatályba lépett az EPBD. A szabályozás értelmében 2027-től kötelező lesz minden új építésű ingatlanra napelemet telepíteni.

Az Európai Unió éghajlatváltozás elleni küzdelmének részeként hatályba lépett az Európai Unió új Épületek Energiahatékonyságának Irányelve (EPBD), amelynek célja az uniós építőipari ágazat átalakítása.

Az új jogszabály előírja, hogy minden új épület legyen napelem telepítésre felkészítve, ami megkönnyíti és vonzóbbá teszi a napelemek telepítését.

A szabvány 2027-től vonatkozik az új nem lakó- és középületekre, 2028-tól a jelentős felújításon áteső meglévő nem lakóépületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, valamint 2031-től az összes alkalmas meglévő középületre.

A szabvány különösen a nagy tetőfelületek, például irodák, kereskedelmi épületek vagy parkolók tetejének potenciálját aknázza ki. Bizonyos épületek, mint például mezőgazdasági és műemlékvédelmi épületek, kivételt képezhetnek.

Az európai tetőtéri napelemek összkapacitása 2023 végén több mint 170 GW volt, és várhatóan 2027 végére eléri a 355 GW-ot, ezzel nagy mértékű üvegházhatású-gáz kibocsátása válik megtakaríthatóvá. Az új szabvány által előírt kötelező napelemes telepítések mellett várhatóan a lakóépületek tetőtéri napelemes rendszereinek növekedése is fokozódik, mivel a lakosság igyekszik védekezni a fosszilis energiaárak ingadozása ellen.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment