Inno/Tech

Az áradások múltja, jelene és jövője a dán fővárosban

Szerző Nagy Noémi

Hazánkban a rendkívüli csapadékmennyiség szükségessé tette az árvízi védekezést. Ráadásul Budapesten a Duna vízszintjének tetőzése ezen a héten szombaton valószínű, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatója szerint. Mindeközben Dánia fővárosa, Koppenhága a növekvő esőzések és az áradások ellen innovatív technológiákkal küzd.

Rendkívüli csapadékesemények bekövetkezése várható…

A Dán Meteorológiai Intézet definíciója szerint a rendkívüli csapadékesemények során 15 mm-nél több eső hullik le mindössze 30 perc leforgása alatt. 2011. július 2-án Koppenhága lakói egy ilyen jelenséggel találták szembe magukat. Az 1 óra alatt mért csapadékmennyiség megközelítette a 100 mm-t.

Forrás: State of Green

A szélsőséges időjárási körülmények oda vezettek, hogy a város nekikezdett egy felhőszakadás kezelési terv (Cloudburst Management Plan) kidolgozásának, azt követően pedig a megvalósításának. Több mint 10 év munkájának köszönhetően Koppenhága jelentős lépéseket tett a hatékony vízgazdálkodás kialakítása felé, mind a föld alatt, mind a felszín felett.

Gondosan kiépített alagútrendszer

A vízkapacitás növelése érdekében a város alatt alagutak építése folyik. A rendszer célja az, hogy a heves esőzések során összegyűjtse a felesleges csapadékot. A tervek szerint az összegyűjtött esővizet a víztisztító telepre küldik majd. Abban az esetben, ha az alagút eléri a maximális befogadóképességét, a csapadékot a közeli tengerbe lehet engedni.

A képen a Koppenhága központjában épülő, 2-3 méter széles alagút látható.

Forrás: euronews

Az 1,3 kilométer hosszú alagút kiépítése, amely Koppenhága belvízi tavait köti majd össze a kikötővel, várhatóan 2026-ban fog befejeződni. A munkálatokért felelős közműszolgáltató (HOFOR) szerint a rendszer tesztelésére már élesben is sor került. 2024. augusztus 4-én ugyanis egy másik alagútnak volt lehetősége bizonyítani egy kisebb felhőszakadás alkalmával.

Egy park, amely víztározóként is szolgál

A felszín feletti városi vízgazdálkodás egyik megoldásaként egy történelmi jelentőségű park átalakítása kínálkozott. A Carlsberg körzeten belül az áradások az Enghaven Parkba vezethetők, amely egy domb aljánál helyezkedik el és összesen 22 600 köbméter esővíz tárolására alkalmas.

Forrás: TREDJE NATUR – Astrid Maria Busse Rasmussen

Felmerülhet a kérdés, hogy a hely kapacitása hogyan érheti el összesítve 8 olimpiai úszómedence nagyságát? Egy átlagos mértékű esőzés következtében, ahogyan a víz szintje emelkedik, a csapadék keresztül tud folyni egy focipályán, a parki tavon, végül a rózsakerten. A parkhoz továbbá egy vízgyűjtő medence is tartozik. Az ide kerülő esővizet száraz időszakokban növények és fák öntözésére, illetve a koppenhágai utcák tisztítására használják fel.

Forrás: Arkitekturbilleder.dk – Sandra Gonon

Heves esőzés esetén előfordulhat, hogy az előbb felsorolt megoldások nem bizonyulnak elegendőnek. Ilyenkor a klímaadaptív elemeknek köszönhetően, a külső részeken található zsilipek automatikusan lezárulnak, létrehozva egy ideiglenes víztározót. A park így tudja megkímélni a szomszédos épületeket, utcákat, végső soron a főváros lakóit az extrém időjárási körülményektől.

Az euronews összefoglaló videója a Koppenhágában megvalósuló vízgazdálkodási innovációkról itt érhető el.

A szerzőről

Nagy Noémi

Leave a Comment