Gazdaság

Ideje a kormányoknak és a vállalkozásoknak, hogy megduplázzák az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseiket

Szerző szomkat

Az Alliance of CEO Climate Leaders több mint 100 vezérigazgatója intézett nyílt levelet a világ vezetőihez az ENSZ 2024-es klímaváltozási konferenciája, a COP29 előtt.

Az Ikea, Deutsche Bank, Hewlett Packard, Heineken, AstraZeneca, Volvo Cars, Unilever, VELUX, Telenor, SAP és még 102 vállalat vezetője próbál nyomást gyakorolni a kormányokra a zöld befektetések érdekében.

Az Alliance of Climate Leaders 4 billió dollár bevételt és 12 millió alkalmazottat képvisel. 2019 és 2022 között a szövetség tagjai 10%-kal csökkentették a szumma kibocsátásukat, miközben bevételnövekedést értek el ugyanebben az időszakban.

“A nettó nulla kibocsátásért folyó versenyben transzformatív politikákra és lépésekre van szükségünk ahhoz, hogy esélyünk legyen a győzelemre” – hangsúlyozzák a közleményükben. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy sok, nemzetközi vállalat kezdett el visszavenni a céljaiból a pénzszűkében álló kormányokat okolva, melyek nem nyújtottak kellő támogatást a zöld energia és technológia alkalmazhatóságához. 

A Financial Times a múlt héten adott hírt arról, hogy a Bank of America, a BlackRock a Standard Chartered és a Deutsche Bank vezetői is azon prominens pénzügyi szereplők között vannak, melyek várhatóan nem vesznek részt az idei COP29-en köszönhetően az azzal szembeni elvárások amortizációjának. Az IKEA anyavállalatának az Ingka Csoport vezérigazgatója, Jesper Brodin szerint több interakcióra, több támogatásra és több kollaborációra van szükség a politikusok részéről világszerte, ha a befektetéseket lehetővé akarjuk tenni és fel akarjuk gyorsítani. 

Szintén szükséges a szabályozói paradigmaváltás, ha arra a tényre gondolunk, hogy 2030-ig a megújuló energiát meg kellene háromszorozni, az energiahatékonyságot meg kellene duplázni. 

A levelet a COP29 előtt 2024. Október 10-én tette közzé a Világgazdasági Fórum, az Alliance of Climate Climate Leaders nevében.

A kormányoknak és a magánszektornak fokozniuk kell az együttműködést a Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében, és 2050-re be kell zárni a mintegy 600 Gt kibocsátáscsökkentési gap-et, hogy a globális felmelegedést 1,5 °C-ra korlátozzák. A Climate Leaders vezérigazgatói szövetsége – amely összesen 4 billió dollár bevételt, 12 millió alkalmazottat és 12 iparágat képvisel – elkötelezte magát amellett, hogy a szükséges ütemben és léptékben felgyorsítsa a vállalati klímavédelmi intézkedéseket, és együttesen ~10%-os kibocsátáscsökkentést ért el 2019 és 2022 között. 

Üdvözöljük a COP28 megújuló energiával és energiahatékonysággal kapcsolatos ígéreteit, valamint a fosszilis tüzelőanyagokról való igazságos, rendezett és méltányos átállási konszenzust, miközben erősíti az alkalmazkodást és a természettel, az élelmiszerrel és az egészséggel való kapcsolatot. Ahhoz, hogy az ígéretektől a hatások felé haladjanak, és felgyorsítsák a fellépést, a kormányoknak és a vállalkozásoknak egyesíteniük kell erőfeszítéseiket, és le kell küzdeniük az akadályokat, például az összetett és nem hatékony szakpolitikákat, engedélyezési és jelentési kereteket.

A COP29 előtt 112 vezérigazgató, köztük 48 First Movers Coalition és 27 regionális vezérigazgató éghajlat-változási csoporttag, a következő irányelvet kéri a szabályozóktól és a döntéshozóktól, hogy javítsák az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések üzleti helyzetét és ösztönözzék a beruházásokat:

1. Dolgozzanak ki ambíciózus, hiteles és befektetésre alkalmas nemzeti hozzájárulásokat (NDC)

Felszólítjuk a kormányokat, hogy frissítsék NDC-jüket és nemzetközi együttműködésüket, hogy felszámolják az ambíciók közötti szakadékot: a Global Stocktake azt mutatja, hogy az NDC-k csak ~5%-os kibocsátáscsökkentést biztosítanak 2030-ig, ami messze elmarad a szükséges 43%-tól. Az NDC-knek világos átállási terveket kell kínálniuk, amelyek biztosítják a vállalkozások számára a beruházásokhoz szükséges átláthatóságot, és a növekedést, a versenyképességet és a jövőbeli zöld munkaerőt szolgáló nemzeti ütemtervekké alakítják át:

  • Multiszektorális és multi stakeholder bevonása, beleértve a magánszektort is.
  • A hosszú távú magánbefektetések kockázatának csökkentése és vonzása azáltal, hogy hosszú távú láthatóságot biztosít átfogó csökkentési és alkalmazkodási célokkal, a kiszámítható belpolitikába ágyazottan.
  • Számszerűsített beruházási célokkal, finanszírozási igényekkel, energiaellátási, keresleti és teljesítménycélokkal, valamint közbeszerzési célokkal ellátott ágazatspecifikus átállási utak tervezése.
  • A szükséges hosszú távú technológiai és emberi képességek részletezése, hogy a vállalkozások segíthessenek a hiányosságok megszüntetésében anélkül, hogy bárki lemaradna.
  • Az éghajlati és természeti szinergiák felszabadítása, amelyek megerősítik a nemzeti biodiverzitási stratégiákat és cselekvési terveket az ökoszisztéma-degradáció megállítására és visszafordítására, beleértve a természetes éghajlati megoldásokat is.

2. Növeljék az éghajlatváltozással szembeni küzdelem finanszírozását milliárdokról billiókra, és csökkentsék a magántőke-áramlás kockázatát

A fejlődő világnak 2030-ig 5,8-5,9 billió dollárra van szüksége éghajlatváltozás elleni finanszírozásra, amely egyaránt fedezi a mérséklést és az alkalmazkodást. Az új kollektív számszerűsített célt jelentősen emelni kell az éghajlatváltozás által aránytalanul érintett fejlődő országok megsegítése érdekében. A magántőke hatékony és nagyarányú mobilizálása kritikus fontosságú, de megfelelő kockázatcsökkentési mechanizmusokra van szükség ahhoz, hogy:

  • kierjessze a szén-dioxid-árazás alkalmazását, minthogy a globális kibocsátásnak csak <25%-a van beárazva
  • támogassa az éghajlatváltozás mérséklésének hierarchiájával összhangban álló, nagy integritású önkéntes szén-dioxid-piacokat, és előmozdítsa a nemzetközi szén-dioxid-piacokat a 6. cikk szerinti tárgyalások révén, magas szintű integritási szabványokkal, tudományos nyomonkövetéssel és validációval, egyértelmű vételi folyamatokkal és elismeréssel párosítva
  • kivezesse a fosszilis tüzelőanyag-támogatásokat igazságos, rendezett és méltányos módon, átirányítva a zöld és hatékony beruházásokba
  • csökkentse a tőkeköltséget az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a befektetési kockázati prémiumok aránytalanul magasak, többek között a koncessziós és vegyes finanszírozás jelentős növelésével, amelyet a célnak megfelelőbb multilaterális fejlesztési bankok katalizálnak.
  • méretezze és szabványosítsa a kockázatcsökkentési eszközöket, például az alkalmazkodáshoz kötött adósságot, amely fokozza a kollaboratív finanszírozást és létrehozza a kockázatmentesítés jó ciklusát a stabil tőkejövedelem biztosítása érdekében.

3. Távolítsa el az átmeneti akadályokat a COP28 ígéreteinek teljesítése érdekében

Jelenleg az engedélyre váró megújulók összkapacitása ötszöröse a beépített kapacitásnak. 2040-ig további 80 millió kilométernyi zöld hálózatra lesz szükség, még az új energiaigényes felhasználások, például a mesterséges intelligencia alkalmazása előtt is. A COP28 energiavállalásainak teljesítése és annak biztosítása érdekében, hogy az energiakereslet növekedését ne fedezzék új szén-dioxid-kibocsátó fosszilis tüzelőanyag-befektetések, a vállalkozásoknak és a helyi hatóságoknak a következőket kell elősegíteniük:

  • Megnövelt megújuló és tiszta energiaellátás a támogatható projektekre nehezedő engedélyezési terhek megszüntetésével és a hálózat készenlétének kiépítésével, beleértve a tárolókapacitást is, anélkül, hogy megszüntetnék az alapvető környezetvédelmi és közösségi biztosítékokat.
  • Magasabb megújuló kereslet a hőenergia, a közlekedés és az ipar fokozott villamosítása révén, az árparitást ösztönző politikákkal. A kereslet kulcsfontosságú a befektetési kockázatok csökkentésében, amelyet az éghajlati externáliákat integráló kockázatdefiníció is támogat.
  • Az energiahatékonyság javítása intenzitási célok kitűzésével, szabályozási iránymutatások és ösztönzők biztosításával (pl. a hatékonysági beruházások adókedvezménye), valamint a meglévő megoldások és a forgóeszközök hatékonyságának támogatásával.

4. Támogassák az áttörést jelentő technológiákat a kereskedelmi méretek eléréséhez és a költség-versenyképes megoldások kiegészítéséhez

Becslések szerint a kulcsfontosságú mérséklési technológiák 30%-a még mindig jelentős költséghátrányt jelent, különösen az olyan nagy kibocsátású ágazatokban, mint az alapanyagok, a közlekedés és a mezőgazdaság. Ezeknek a technológiáknak a méretezése, beleértve a tiszta hidrogént, a hidrogén-származékokat és a széneltávolítást, alapvető fontosságú az ipari dekarbonizáció eléréséhez.

Támogató politikákra, ösztönzőkre, ésszerűsített folyamatokra és zöld közbeszerzési célokra van szükségünk a piac felpörgetése, az átvétel megkönnyítése és a zöld prémiumok csökkentése érdekében, miközben fenntartjuk a költséghatékony technológiák (például biogázok, bioüzemanyagok), valamint a körforgásos megoldások támogatását.

A kormányok nem léphetnek fel egyedül: arra szólítjuk fel az üzleti vezetőket, hogy stratégiailag és pénzügyileg is kötelezzék el magukat a nettó nulla kibocsátás mellett

Arra biztatjuk társainkat, hogy mutassák meg vezető szerepüket és elszámoltathatóságukat tevékenységeik és értékláncaik szén-dioxid-mentesítésében tudományos alapú célok kitűzésével, az előrehaladás közzétételével és az éghajlatváltozási tervek kidolgozásával, összhangban a fejlődő keretrendszerekkel és szabványokkal.

A vállalkozások vezetőinek meg kell erősíteniük az ágazatok közötti értéklánc-együttműködést azáltal, hogy támogatják beszállítóikat, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is, hogy a műszaki segítségnyújtás, a képességfejlesztés, a tudásmegosztás és a pénzügyi mechanizmusok, például ösztönzők és a fejlett klímatechnológiákba történő befektetések révén segítsék a szén-dioxid-mentesítést a zöld prémiumot kitűzve célul.

Az éghajlati válság csak egy a sok előttünk álló kihívás közül – a biológiai sokféleségtől és a szegénységtől az élelmiszerrendszereken át a globális egészségügyig. Ami ezeket a kérdéseket egyesíti, az az, hogy sürgős együttműködésre van szükség az igazságos és méltányos átmenet biztosítása és a rendszerszintű sokkok elkerülése érdekében. Készen állunk arra, hogy együttműködjünk a kormányokkal és a többiekkel, hogy a COP28 lendületére építhessünk a COP29-en és azon túl. Együttműködéssel és az ebben a levélben felvázolt intézkedésekkel több lépést tehetünk az éghajlat érdekében, és elkerülhetjük a felmelegedést.

Az aláírók listája:

1. Vincent Clerc, Chief Executive Officer, A.P. Moller-Maersk

2. Morten Wierod, President and Chief Executive Officer, ABB Ltd

3. Robert Swaak, Chief Executive Officer, ABN AMRO

4. Julie Sweet, Chair and Chief Executive Officer, Accenture

5. José Manuel Entrecanales, Chairman and Chief Executive Officer, Acciona

6. Kjetel Digre, Chief Executive Officer, Aker Solutions AS

7. Tom Erixon, President and Chief Executive Officer, Alfa Laval

8. Jerome Frost, Chair, Arup Group

9. Pascal Soriot, Chief Executive Officer, AstraZeneca

10. Caspar Herzberg, Chief Executive Officer, Aveva

11. Christophe De Vusser, Worldwide Managing Partner and Chief Executive Officer, Bain & Company

12. Daniel W. Fisher, Chairman and Chief Executive Officer, Ball Corporation

13. Ana Botin, Group Executive Chairman, Banco Santander

14. Carlos Torres Vila, Chair, BBVA

15. Hakan Bulgurlu, Chief Executive Officer, Beko

16. Christoph Schweizer, Chief Executive Officer, Boston Consulting Group

17. Rich Lesser, Global Chair, Boston Consulting Group; Chief Advisor, Alliance of CEO Climate Leaders

18. Aiman Ezzat, Chief Executive Officer, Capgemini

19. Jacob Aarup-Andersen, Chief Executive Officer, Carlsberg Group

20. Fernando A. Gonzalez, Chief Executive Officer, Cemex

21. Luciano Francisco Alves, Chief Executive Officer, Companhia Brasileira de Aluminio

22. Samer S. Khoury, Chairman, Consolidated Contractors Company (CCC)

23. Feike Sijbesma, Chairman, Royal Philips; Co-Chair, Alliance of CEO Climate Leaders

24. Joe Ucuzoglu, Global Chief Executive Officer, Deloitte

25. Hiroshi Igarashi, Representative Executive Officer, President and Global Chief Executive Officer, dentsu

26. Christian Sewing, Chief Executive Officer, Deutsche Bank AG

27. Tobias Meyer, Chief Executive Officer, DHL Group

28. Sultan Ahmed bin Sulayem, Group Chairman and Chief Executive Officer, DP World

29. Will Gardiner, Group Chief Executive Officer, Drax

30. Dimitri de Vreeze, Chief Executive Officer, dsm-firmenich

31. Christophe Beck, Chairman of the Board and Chief Executive Officer, Ecolab

32. Coen van Oostrom, Founder and Chief Executive Officer, EDGE

33. Miguel Stilwell d’Andrade, Chief Executive Officer, EDP 

34. Flavio Cattaneo, Chief Executive Officer, Enel

35. Catherine MacGregor, Chief Executive Officer, ENGIE

36. Juan Guisasola, Chief Executive Officer, EGUI

37. Bernard Delvaux, Chief Executive Officer, Etex NV

38. Janet Truncale, Global Chair and Chief Executive Officer, EY

39. Revathi Advaithi, Chief Executive Officer, Flex

40. David John Haines, Group Chief Executive Officer, Flora Food Group

41. Andrew Forrest, Executive Chairman and Founder, Fortescue Metals Group

42. Stefan Klebert, Chief Executive Officer, GEA Group

43. Jörgen Rosengren, President and Chief Executive Officer, Gränges AB

44. Poul Due Jensen, Group Chief Executive Officer and President, Grundfos

45. Daniel Ervér, Chief Executive Officer, H&M Group

46. Dolf van den Brink, Chief Executive Officer and Chairman of the Executive Board, Heineken NV

47. Carsten Knobel, Chief Executive Officer, Henkel

48. Stanley M. Bergman, Chairman of the Board and Chief Executive Officer, Henry Schein

49. Antonio Neri, President and Chief Executive Officer, Hewlett Packard Enterprise

50. Arun Misra, Chief Executive Officer, Hindustan Zinc 

51. Toshiaki Higashihara, Executive Chairman, Hitachi Ltd.

52. Andreas Waage Enger, Chief Executive Officer, Höegh Autoliners

53. Miljan Gutovic, Chief Executive Officer, Holcim

54. Enrique Lores, President and Chief Executive Officer, HP Inc.

55. Ignacio Sánchez Galán, Executive Chairman, Iberdrola

56. Óscar García Maceiras, Chief Executive Officer, Inditex

57. Aloke Lohia, Group Chief Executive Officer, Indorama Ventures

58. Salil Parekh, Chief Executive Officer and Managing Director, Infosys Limited

59. Steven van Rijswijk, Chief Executive Officer, ING

60. Jesper Brodin , Chief Executive Officer, Ingka Group (IKEA); Co-Chair, Alliance of CEO Climate Leaders

61. Christian Ulbrich, Chief Executive Officer and President, JLL

62. George Oliver, Chairman and Chief Executive Officer, Johnson Controls

63. Bob Willen, Managing Partner and Chairman, Kearney

64. Cenk Alper, Chief Executive Officer and Board Member, Sabancı Holding

65. Hak Cheol Shin, Chief Executive Officer, LG Chem

66. HSH Prince Max von und zu Liechtenstein, Chairman, LGT Group

67. Hanneke Faber, Chief Executive Officer, Logitech

68. Dr. Anish Shah, Group Chief Executive Officer and Managing Director, Mahindra Group

69. Ahmed Galal Ismail, Chief Executive Offiver, Majid Al Futtaim Holding

70. Jonas Prising, Chairman and Chief Executive Officer, ManpowerGroup

71. Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company

72. Takeshi Hashimoto, President and Chief Executive Officer, Mitsui O.S.K. Lines, Ltd.

73. Laurent Freixe, Chief Executive Officer, Nestlé

74. Tom Palmer, President and Chief Executive Officer, Newmont Corporation

75. David Knibbe, Chief Executive Officer, NN Group

76. John Vergopoulos, Chief Executive Officer, Norge Mining PLC

77. Ester Baiget, President and Chief Executive Officer, Novonesis; Co-Chair, Alliance of CEO Climate Leaders

78. Mads Nipper, Chief Executive Officer, Ørsted

79. Nikesh Arora, Chief Executive Officer and Chairman, Palo Alto Networks

80. Peter Stensgaard Mørch, Chief Executive Officer, PensionDanmark

81. Ramon Laguarta, Chairman of the Board of Directors and Chief Executive Officer, PepsiCo

82. Mohamed Kande, Global Chairman, PwC

83. Sumant Sinha, Chairman and Chief Executive Officer, ReNew; Co-Chair, Alliance of CEO Climate Leaders

84. Stefan Georg Schaible, Global Managing Partner, Roland Berger

85. Roy Jakobs, Chief Executive Officer, Royal Philips

86. Marc Benioff, Chair and Chief Executive Officer, Salesforce

87. Christian Klein, Chief Executive Officer, SAP SE

88. Peter Herweck, Chief Executive Officer, Schneider Electric

89. Dr. Roland Busch, President and Chief Executive Officer, Siemens AG

90. Kenichiro Yoshida, Chairman and Chief Executive Officer, Sony Group Corporation

91. Martin Lindqvist, President and Chief Executive Officer, SSAB AB

92. Bill Winters, Group Chief Executive, Standard Chartered Bank

93. Takeshi Niinami, President and Chief Executive Officer, Suntory Holdings

94. Andreas Berger, Group Chief Executive Officer, Swiss Re

95. Dr. Ilham Kadri, Chief Executive Officer, Syensqo

96. Christophe Weber, Representative Director, President and Chief Executive Officer, Takeda Pharmaceutical Company

97. T V Narendran, Chief Executive Officer and Managing Director, Tata Steel

98. Jonathan Price, President and Chief Executive Officer, Teck Resources Limited

99. Sigve Brekke, President and Chief Executive Officer, Telenor Group

100. Roeland Baan, President and Chief Executive Officer, Topsoe

101. Dave Regnery, Chair and Chief Executive Officer, Trane Technologies

102. Bart Sap, Chief Executive Officer, Umicore

103. Hein Schumacher, Chief Executive Officer, Unilever

104. Anna Borg, President and Chief Executive Officer, Vattenfall

105. Lars Petersson, Chief Executive Officer, VELUX

106. Henrik Andersen, President and Chief Executive Officer, Vestas Wind Systems

107. Martin Lundstedt, President and Chief Executive Officer, Volvo AB

108. Jim Rowan, President and Chief Executive Officer, Volvo Cars

109. Lasse Kristoffersen, President and Chief Executive Officer, Wallenius Wilhelmsen Group

110. Srinivas Pallia, Chief Executive Officer and Managing Director, Wipro Limited

111. Svein Tore Holsether, Chief Executive Officer and President, Yara International

112. Mario Greco, Group Chief Executive Officer, Zurich Insurance Group

[A nyílt levél a WEF oldalán érhető el]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment